Počet nalezených zmínek: 1
masa | (mass) pevná či tvárná hmota/ surovina masív/ -ní [horský/ pevný] dav/ masy lidí (masový = hromadný [zájem, účast, užití, hrob, sport, práce ap.] masný = týkající se masa (masák = jedlá muchomůrka načervenalá zmasit = úmyslně zranit/ vosolit) - viz masív, en face |
agronomie | učení o zemědělské výrobě [využívání půdního fondu - rostlinná výroba, chovatelství - výroba masa, mléka a druhot. produktů] |
biftek | přírodní řízek z hovězího masa, beefsteak |
blanšírování | bílit, bělet blednout, vyblednout přikrášlovat, lakovat na růžovo bělení zeleniny/ ovoce/ masa - spařením/ ponořením do horké vody [k snadnějšímuodstranění slupek a blan, zachování šťavnatosti a vitaminů] |
burger | sendvič z jednoho nebo více grilovaných placek z mletého masa, vložených mezi rozkroj. housku [bulku] hamburger [s šunkou], chessburger [se sýrem] - viz sendvič |
cár | utržený/ pohoz. kus papíru, [nechtěného, zbytečného] dokumentu, kůže, masa, hadru ap. cárovitost cáry oblaků - viz cancour, pucky, žmoulat |
demonstrace | předvádění/ ukázka nějaké činnosti mas. vystoup. lidu k nápravě chyb vedení ap. (míting, manifestace, protestní/ vzpomínk./ volební ap. akce/shromáždění - tábor lidu/ stávkujících) - viz emergence, experiment, masa, míting, monstrózní, odboj |
drezírování | 1. tvarování/ upravování syrového masa, drůbeže či zvěřiny před grilováním/ pečením [pomocí motouzu, špejlí, ocelových jehel] 2. d. koně se provádí lonžováním ze středu kruhu - viz drezura |
en face | (ánfas) pohled zpředu (en masse [án mas] = vcelku, dohromady [v konfliktu nezúčastněný civilista]) - viz profil, gros, masa |
eskymáci | původní obyvatelé arktických oblastí severovýchodní Sibiře, Aljašky, Kanady a Grónska. Eskymák znamená pojídač syrového masa, proto se dnes volí spíše název Inuité [Inuité = lidé/ člověk - Inuita] |
flák | úder [fláknutí, rána [vulg. prda], fláknout/ praštit] flák/ flákota = větší kus [nekvalitního] masa aj. flak = protiletadlový kanon) - viz flákání |
fritování | smaž. např. masa v horkém oleji [ve frit. hrnci - fritéze] (smažení: na pánvi aj.= s malým množstvím tuku opálit se/ osmahnout) |
karbanátek | smažený bochánek nejčastěji z rozemletého masa n. zeleniny a housky - viz gurmán, kulinárie |
karé | pečeně [libový pruh masa ležící na žebrech a přiléhající k páteři] - viz |
klopsy | kuličky z mletého masa či jáhle [do omáček ap.] - viz těstoviny [noky] |
knak | (zastarale) uzenka, vuřt [buřt] (uzeniny [konzerv. kouřem]: uzená masa, uzenky, párky, salámy, slanina/ špek]) - viz herynek, pár, špek, špekáčky |
kotleta | plátek masa z vepř. boku, řízek/ steak k.-y = pejzy - viz šnycl, bíbr |
lavina | utržená sněhová masa hrnoucí se do údolí [často zavalující lidi] (uplatní se cvičený lavinový pes [hledá zavalené] horský záchr. bernardýn [s rumem]) |
masív | nedýhovaná vnější část nábytku horský aj. masiv (masivní = silný, pevný, hutný masový = četný, skupinový lidové masy něco z masa) - viz masa |
maso | druhy masa: hovězí, vepřové, skopové, koňské, kuřecí [kur; též králík, husa, kachna, holub, krůta/ krocan], zvěřina [divočák, jelen, srnec, daněk, muflon; též zajíc, bažant, koroptev, sluka, tetřev] Hovězí maso je velmi hodnotné, s vysokým obsahem aminokyselin, železa a vitamínu B2 telecí maso je libové a lehce stravitelné Do skopového se řadí maso beraní, ovčí, jehněčí, kozí a kůzlečí Jehněčí a kůzlečí maso je stejně kvalitní jako telecí Vepřové maso má proti hovězímu vyšší obsah tuku a energetickou hodnotu, ale jen 2 % lipidů Zvěřina je výživná, lehce stravitelná s charakt. vůni a chutí, má minimum tuku Kuřecí maso z mláďat kura domácího je spíše dietní [nejrozšířenější druh masa na světě]; podobné je i maso králičí a ptačí Rybí maso má více živin než jiná masa [bílkoviny/ vitaminy/ jód/ rybí tuk a další]; snižuje riziko nemocí srdce, očí a mozku - viz skot, brojlery, skopec |
masový separát | strojem/ separátorem zpracované zbytky drůbež. aj. masa [z mletých kostí, flax ap.] na pasty do uzenin ap. (Čti obsahy obalů potravin !) |