Počet nalezených zmínek: 1
maso | druhy masa: hovězí, vepřové, skopové, koňské, kuřecí [kur; též králík, husa, kachna, holub, krůta/ krocan], zvěřina [divočák, jelen, srnec, daněk, muflon; též zajíc, bažant, koroptev, sluka, tetřev] Hovězí maso je velmi hodnotné, s vysokým obsahem aminokyselin, železa a vitamínu B2 telecí maso je libové a lehce stravitelné Do skopového se řadí maso beraní, ovčí, jehněčí, kozí a kůzlečí Jehněčí a kůzlečí maso je stejně kvalitní jako telecí Vepřové maso má proti hovězímu vyšší obsah tuku a energetickou hodnotu, ale jen 2 % lipidů Zvěřina je výživná, lehce stravitelná s charakt. vůni a chutí, má minimum tuku Kuřecí maso z mláďat kura domácího je spíše dietní [nejrozšířenější druh masa na světě]; podobné je i maso králičí a ptačí Rybí maso má více živin než jiná masa [bílkoviny/ vitaminy/ jód/ rybí tuk a další]; snižuje riziko nemocí srdce, očí a mozku - viz skot, brojlery, skopec |
beran | samec ovce (přeneseně: tvrdohlavý jako beran rozhodný, neústupný, rezolutní, rázný člověk) - viz skopec, maso, rezultát, beránek |
dělat | pracovat [dodělat - dokončit nadělat - forotu, ostudu, dluhy, řeči] nedělat - hlouposti, chyby, nic/ zahálet obdělat - pole, maso oddělat - odkrýt,ubít podělat - pokálet předělat - změnit přidělat - zvětšit, připevnit sdělat - shrnout, sejmout, složit udělat - vyrobit cosi/ věc, pořádek d. mistra vydělat - peníze/ vejdělek, kůži zadělat - těsto, zamontovat, zatarasit, zamazat atp. - užívat různé předpony) (DS = dělnická strana) d. drahoty činit,konat/ vykonávat, provádět práci/ činnost zastávat nějaké místo/ funkci (slang.: uďál [udělal] ap.) - viz dílo |
dusit | omezit dýchání ucpáním nosu, úst - až k zástavě srdce (udušení = smrt pro nedost. dýchání) kuchařsky dusit maso aj. utlumit, přidusit něčím zvuk |
flaksa | šlacha (Tendo) {přenáší sílu svalu} [„to maso je samá flaksa, nedá se rozkousat“] chybně „flaxa“ (FLAXA = čelo postele zn. IKEA název kapely) |
kachna | kačena, vodní a domácí pták novinářská kachna = falešná zpráva - viz maso, žurnál, bulvár |
konina | koňské maso, kůže [výborná na boty] sranda - viz kůže, sranda |
koštěné | věc z plastické hmoty [např. brýlový rámeček, hřeben] (kostěné = vyrobené z kosti vykostit = zbavit maso kostí) - viz UH |
krupoto | jídlo podobné rizotu ječné kroupy/ krupky jsou výživnější než rýže, mají více bílkovin, tuku a vitaminů B a také vápník, křemík, fosfor a železo chrání kůži před záněty, snižují krevní cukr a hladinu cholesteru. přidává se maso, zelenina, houby - viz prejt [kroup. jelita], kuba, rizoto |
kur | (Gallus) kur domácí - rod hrab. ptáků/ slepic chovaných pro maso a vejce [z asi 500 plemen zdomácněly v ČR zejm. nosnice častá plemena: vlaška, brahmánka, červenka, faverolka, hamburčanka, hedvábnička, hempšírka, kornyška, kropenatka, leghornka, liliputka, perlička, plymutka, rodajlenka, susexka, |
kutr | malé strážní/ záchranné ap. plavidlo s plachtou, příp. i motorem [podobné jachtě] rozmělňovací mlýnek na maso aj. s další výbavou/ robot |
libové, libový | 1. netučné maso 2. libový frajer, chovající se povýšenecky/ nadřazeně |
maniok jedlý | (Manihot esculenta, kasawa, yuca, či tapioca) kulturní tropická bylina/ keř/ strom s jedlými kořen. hlízami podobn. mrkvi dl. až 40 cm, za syrova jedovatý jí se vařený, dělá se z něj: mouka - farofa, sýr. chlebíčky, škrob, placky a bochánky, obaluje maso, nasládlá příl. k masu a luštěninám |
mašina | jakýkoliv stroj, nejčastěji šicí (mašinka = ruční dom. strojek [na mák, maso, střihání aj.]) |
mlít | drtit/ strouhat nadrobno/ lisovat [mák, maso, housku, obilky aj.] (vymílat nahrubo/ jemno vymletá cesta/ výmol/ koryto) mlejnek - viz mlýn |
musaka | řecký pokrm [vrstvy - brambory, dušené mleté maso s cibulí a česnekem, lilek, rajčata a bešamel. omáčka různé varianty] |
mušený | povinnost, jež se musí plnit (za války bylo „mušený“ [=muselo se] odevzdávat vejce, mléko, maso do sběrny, též prac. povinnost aj.) |
pačok, pačování | 1. vápeno-mýdlový roztok či váp. mléko [vrstvený nátěr k opravě a zpevnění vápenné omítky] 2. k pečení: 3 díly hořčice a 1 díl povidel na dno pod maso |
palička | nástroj k tlučení (kovová p. u hmoždíře, dřev. p. k tlučení do dláta aj., p. na maso aj., p. k bubínku p. k paličkování krajek ap. |
pec | zděná prostora k pečení (topí se dřevem na 230 o C po vymetení se nasází chleba či maso, peče se asi 1 hod.) [el.] pec/ pícka, trouba, vysoká [tavicí] pec aj. |
post | pošta pozice, stanoviště, postav. v zaměst. ap. půst = nejíst maso [vězení se 2 posty = 2x bez jídla] (post- = předpona po-) - viz masopust, ramadán |