Kunerol | býv. umělý potravin. tuk, margarin [též Sana, Smetol, Vitol, Vega, Vitello …] |
likr | mazadlo/ tuk na kůže/ usně [užívá se i koňské sádlo] |
margarín | umělý/ směsný tuk (za války Smetol/ Sana/ Vitello/ Ceres, dnes Rama/ AB/ Iva aj.) |
maso | druhy masa: hovězí, vepřové, skopové, koňské, kuřecí [kur; též králík, husa, kachna, holub, krůta/ krocan], zvěřina [divočák, jelen, srnec, daněk, muflon; též zajíc, bažant, koroptev, sluka, tetřev] Hovězí maso je velmi hodnotné, s vysokým obsahem aminokyselin, železa a vitamínu B2 telecí maso je libové a lehce stravitelné Do skopového se řadí maso beraní, ovčí, jehněčí, kozí a kůzlečí Jehněčí a kůzlečí maso je stejně kvalitní jako telecí Vepřové maso má proti hovězímu vyšší obsah tuku a energetickou hodnotu, ale jen 2 % lipidů Zvěřina je výživná, lehce stravitelná s charakt. vůni a chutí, má minimum tuku Kuřecí maso z mláďat kura domácího je spíše dietní [nejrozšířenější druh masa na světě]; podobné je i maso králičí a ptačí Rybí maso má více živin než jiná masa [bílkoviny/ vitaminy/ jód/ rybí tuk a další]; snižuje riziko nemocí srdce, očí a mozku - viz skot, brojlery, skopec |
mast | omastek, mastidlo/ mazací tuk, léčivá mast (zmastit = pokazit namastit si kapsu = získat peníze „bylo to mastné“ = drahé) - viz oficína(něm.) stěžeň, stožár uprostřed stanu [též baum nebo mospám] - viz šapitó |
smetana | mléčný tuk, surovina k výrobě másla [tlučením v máselnici aj.] získaná z odstátého mléka sbíráním/ odstřeďováním - viz krajáč, tlouct |
tužidlo | přípravek do lepidla aj. látek k tuhnutí ztužený tuk (tuze = velmi/ hodně/ ztuha) - viz tužit |
tužit | t. paže ap., docílit tužších/ silnějších svalů, vlasů aj. zhutnit tuhnout/ ztužený [umělý tuk aj.] (opakem je měknout, ředit, ochabnout) vyztužit |
vejpečky | v pekáči ztuhlý tuk vypečený z pečeně [jako pomazánka] pečené škvarky s vejmrdou, hořčicí, okurkou, kapijí studené v. v sádle - viz škrabánky |
žluklý | zoxidovaný/ zkažený/ nepoživatelný tuk |