Počet nalezených zmínek: 1
riziko | nebezpečí, pravděpodobnost nezdaru/ ztráty, vědomí nést následky případného neúspěchu - viz dilema, revers, risk |
maso | druhy masa: hovězí, vepřové, skopové, koňské, kuřecí [kur; též králík, husa, kachna, holub, krůta/ krocan], zvěřina [divočák, jelen, srnec, daněk, muflon; též zajíc, bažant, koroptev, sluka, tetřev] Hovězí maso je velmi hodnotné, s vysokým obsahem aminokyselin, železa a vitamínu B2 telecí maso je libové a lehce stravitelné Do skopového se řadí maso beraní, ovčí, jehněčí, kozí a kůzlečí Jehněčí a kůzlečí maso je stejně kvalitní jako telecí Vepřové maso má proti hovězímu vyšší obsah tuku a energetickou hodnotu, ale jen 2 % lipidů Zvěřina je výživná, lehce stravitelná s charakt. vůni a chutí, má minimum tuku Kuřecí maso z mláďat kura domácího je spíše dietní [nejrozšířenější druh masa na světě]; podobné je i maso králičí a ptačí Rybí maso má více živin než jiná masa [bílkoviny/ vitaminy/ jód/ rybí tuk a další]; snižuje riziko nemocí srdce, očí a mozku - viz skot, brojlery, skopec |
risk | akce s nejistým výsledkem/ hrozbou, riskování neúspěchu [průpověď „Risk je zisk“ kdo se bojí nesmí do lesa] - viz dilema, riziko |