Počet nalezených zmínek: 1
ovoce | (fructus) jedlé plody, plodenství nebo semena převážně víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin - viz zelenina, fíky, |
aspik | rosol, gel/ želé plátk. želatina (z kolagenu) - želír. ovoce, marmelády, džemy ap. želír. ovoc. cukr s pektiny - viz sulc, agar, arab. guma, želatina |
banán | tropické ovoce, (slang.) gól |
blanšírování | bílit, bělet blednout, vyblednout přikrášlovat, lakovat na růžovo bělení zeleniny/ ovoce/ masa - spařením/ ponořením do horké vody [k snadnějšímuodstranění slupek a blan, zachování šťavnatosti a vitaminů] |
břečka | 1. odporný/ nechutný/ zkažený/ ředěný nápoj ap. 2. [naklád.] ovoce [surovina pro kvašené/ ovocné pálenky/ destiláty] 3. nápoje ze suš. ovoce či marmelády 4. rozbředlý/ změklý [sníh] 5. rozmoklé/ blátivé louže/ cesty/ chodníky/ louky aj. - viz vláha |
červivost | příčinou č. ovoce je hmyz [obaleč, vrtule třešňová aj.] (plicní aj. červi = hlístice [nematoda, dirofilaria] přenosné na lidi) - viz červ |
česáček | sáček s kovovými zuby na bidýlku (k česání ovoce z nedostupných míst) kov. hřeben s truhlíčkem k česání borůvek aj. |
džem | (jam) rosol. zavařenina/ želé/ gel se vaří z neodšťaveného ovoce s přídáním cukru a želír. přípravku získáme čirý, průhledný a řidší d. [může obsahovat i kousky ovoce] - viz aspik, gel, marmeláda, ne povidla |
frukty | (rus.) ovoce sterilizovaná/ sušená zelenina ovocné koncentráty/ sirupy - viz sacharidy |
jádro | hlavní/ zákl. část [obecně střed/ osa/ ohnisko, jádro problému] plody s jádrem/ peckou, oříšky, jadérky {semeny} atom. jádro, jaderná energie jadrnářeč [srozumitelné vyjadřování] jadrné krmivo [zrní, šrot, pokrutiny {jedlý odpad z výroby, granule aj.}] - atom, melasa, ovoce, siláž |
kandování | konzervování ovoce cukerným roztokem - viz |
kiwi | zelenavé lahodné ovoce tvaru vejce s množstvím vitaminu C [plod dřevin rodu aktinidie z Číny] |
kurděje | choroba, avitaminoza C [pokud strava dlouhodobě neobsahuje zeleninu a ovoce - u polárních cestovatelů, kosmonautů a lodních cest] - viz mořská nemoc |
loupání | o-/ loupání/ zbublinkování nátěru [nesoudržný povrch aj.], l. ovoce či bramboru = odstranění slupky/ oloupání l. v kříži = bolest - viz slupnout |
mango | tropické ovoce [dužnatá žlutá peckovice] |
marhule | (Lemeda) meruňka, asijské ovoce podobné broskvi či nektarince |
marmeláda | (z portug. marmelo - kdoule) sladká polotekutá ovocná směs, vzniklá vařením a želírováním ovoc. dužnin a šťáv hustší hladká, propasír. směs ovoce povidla |
pálenka | alkoholický nápoj/ destilát vypálený z ovoce aj. podomácku či v ofic. palírně, k čemu třeba mít úř. povolení [např. jalovcová - z olejn. plodů jalovce [bobule:jalovčinky podobně slivovice - ze švestek, režná/ arak/ saké - z rýže, kmínka - alaš z kmínu ap.] |
píďalka | škodlivý motýl (Operophtera brumata L) či housenka [ožírá listy a ovoce, uchycuje se vláknem chytá se na lepicí pásy] přilákat ptáky rozmístěním budek |
potraviny | látky určené k jídlu/ pro výživu lidí dělí se na poživatiny [maso, mléko, vejce, obilniny, luštěniny, zelenina, ovoce, tuky, cukr a voda] a pochutiny zvýrazňující chuť, vůni či barvu jídel [koření/ esence, jedlé houby, hořčice, kečup, ocet, káva, kakao, čaj ap.] drogy ani léky sem nepatří |
rebarbora | (Rheum rhabarbarum) reveň [řazená jako zelenina, ale i ovoce z mohutných řapíků listů se dělají džemy na koláče aj.] - viz řapík |