Počet nalezených zmínek: 1
kachna | kačena, vodní a domácí pták novinářská kachna = falešná zpráva - viz maso, žurnál, bulvár |
maso | druhy masa: hovězí, vepřové, skopové, koňské, kuřecí [kur; též králík, husa, kachna, holub, krůta/ krocan], zvěřina [divočák, jelen, srnec, daněk, muflon; též zajíc, bažant, koroptev, sluka, tetřev] Hovězí maso je velmi hodnotné, s vysokým obsahem aminokyselin, železa a vitamínu B2 telecí maso je libové a lehce stravitelné Do skopového se řadí maso beraní, ovčí, jehněčí, kozí a kůzlečí Jehněčí a kůzlečí maso je stejně kvalitní jako telecí Vepřové maso má proti hovězímu vyšší obsah tuku a energetickou hodnotu, ale jen 2 % lipidů Zvěřina je výživná, lehce stravitelná s charakt. vůni a chutí, má minimum tuku Kuřecí maso z mláďat kura domácího je spíše dietní [nejrozšířenější druh masa na světě]; podobné je i maso králičí a ptačí Rybí maso má více živin než jiná masa [bílkoviny/ vitaminy/ jód/ rybí tuk a další]; snižuje riziko nemocí srdce, očí a mozku - viz skot, brojlery, skopec |
ptáci | (Aves) dvojnozí, teplokrev. opeření obratlovci, snáš. vejce [místo předn. nohou mají křídla a reduk. ocas] známe asi 9978 druhů žij. ptáků Výběr: alka, andulka,bažant, břehule, bukač, čáp, čejka, datel, drozd, dudek, havran, hýl, husa, holub, hrdlička, chocholouš, jeřáb, jestřáb, jiřička, kachna, kalous, kanár, kavka, káně,kondor, konipas, kormorán, koroptev, kos, krahujec, krkavec, krutihlav, křepelka, kukačka, kur, labuť, lelek, luňák, lyska, páv, orel, ostříž, papoušek, páv, pelikán, pěnice, pěnkava, plameňák, poštolka, potápka, puštík, racek, rákosník, rybák, skřivan, slavík, sluka, sojka, sokol, sova, straka, strnad, střízlík, sup, sýček, sýkora, špaček, tetřev, tučňák, tukan, ťuhýk, vlašťovka, vlha, volavka, vrabec, vrána, výr, zvonek, žežulka, žluna, žluva - viz slepicePtačí běžci: tinami, kivi, kasuár, nandu a pštros [až 260 cm vysoký, rychlost až 70 km/hod.]) |