Počet nalezených zmínek: 1
veka | tvar podlouhlého oválu (v. chleba = voj. komisárek, žemlovka [kulatý chléb = bochník/ pecen krajíc/ skýva, čtvrtka, půlka bochníku] |
komisárek | voj. chléb (komisní veka, obsah. část. i dřev. piliny) - viz komisní |
pecen | kulatý bochník chleba - viz veka |
pečivo | 1. domácí: velikonoční [mazanec/ beránek, jidášky, koláče] vánoční [vánočka, figurky, závin/ štrůdl] 2. sváteční: [dort, bábovka, koláče, buchty, bochánky ap.] 3. klasické: - chléb - pecen/ bochník [kulatý/ až 4 kg], podlouhlý [veka 1,2 kg/ voj. komisárek], bílá veka [podlouhlá žemlovka] malé: chleb. dalamánky bílé - žemle,housky, rohlíky, preclíky 4. Novější druhy: chlebové cereální - kaiserka, raženka, fitka chléb slunečnicový, vital, pšenično-žitný, žitný, výražkový, veka a toustový bílé -bagetky, bulky, špičky/ kornspitz a mini, graham. rohlík, hvězdička, kostka [různí výrobci nabízejí i jiné druhy] 5. sladké - obchodní: bábovky, rolády, dorty, čajové pečivo cestovní: [perníčky, sušenky, moučníky s tvarohem/ ovocem aj., balené věnečky, oplatky, piškoty, kokosky, atp.] - viz vaření, těsto |
skrojek | patka/ patička odkrojená z bochníku chleba aj. - viz veka, skýva, borka |
skýva | krajíc, ukrojený plátek chleba - viz krajíček, kůra, skrojek, třídka, veka |
třídka | střídka, vnitřní měkká část chleba [na vzduchu okorává/ okoralý krajíc] - viz borka, kůra, pecen, střída, veka |
žemlovka | 1. zemlbába - zapékané plátky jablek a žemlí s trochou mléka, ochucené skořicí 2. veka na chlebíčky - viz pečivo |