Počet nalezených zmínek: 1
povidla | Na rozdíl od marmelád a džemů se povidla vyrábějí z vypeckovaných švestek bez přídavku cukru vařením s občasným mícháním až do zahuštění - viz džem, kopist, vaření |
čalamáda | zeleninová směs v sladkokyselém nálevu/ láku (marmeláda či povidla = rozvařené ovocné plody [náplň do pečiva, knedlíků, omelet aj.]) |
džem | (jam) rosol. zavařenina/ želé/ gel se vaří z neodšťaveného ovoce s přídáním cukru a želír. přípravku získáme čirý, průhledný a řidší d. [může obsahovat i kousky ovoce] - viz aspik, gel, marmeláda, ne povidla |
frgál | valašké [i české] koláče s různou náplní [mák, tvaroh, povidla ap. tenký moučník větší než talíř] |
marmeláda | (z portug. marmelo - kdoule) sladká polotekutá ovocná směs, vzniklá vařením a želírováním ovoc. dužnin a šťáv hustší hladká, propasír. směs ovoce povidla |
pracharanda | sušené hrušky na povidla a do buchet, či sušená zelenina do polévky prášek k sypání pečiva apod. |
zavařenina | výrobek z rozvař. a zahušť. ovoce - viz džem, marmeláda, povidla |