Počet nalezených zmínek: 1
pasterizace | (L. Pasteur, byl fr. biolog a lékař) konzervování kapalin ohřátím na určitou teplotu - viz sterilita, UHT, zkejsnout |
autokláv | přístroj k parní sterilizaci [nástrojů/ půd/ roztoků [pro ambulance, rehabilitace, konzervaci potravin aj.] a k reakcím za vys. tlaku a teploty - viz sterilita,UHT, pasterizace |
mléčné výrobky | mléko čerstvé, sušené, kondenzované, homogenizované, pasterované…, máslo, měkké/ tvrdé sýry a syrovátka, podmáslí, smetany, zákysy, kefíry, jogurty a nápoje, tvarohy, plísň. sýry, zmrzliny - viz UHT, pasterizace, kefír, jogurt, rozhuda, syrovátka, tvaroh, sýr, žervé, parmazán .. |
termizace | tepelné ošetření potravin [mléka, sýra] zastavení procesu kysání u mléč. výrobků - viz pasterizace, žervé, termoska, temperování |
zkejsnout | (slang.) zbytečně/ dlouho čekat [“zkejsli jsme tam do rána“ „mlíko nám zkejslo“ - zkyslo] - viz egalitarismus, pasterizace, srazit |