Počet nalezených zmínek: 1
obilniny | (lipnicovité, cereálie) pšenice, žito, ječmen, oves, kukuřice, proso [=jáhly], čirok, rýže, bér, mohár, čumíza, pohanka (obiln. rostliny = špalda) |
cereálie | obiloviny - hlavní složka výživy národů po tisícíletí [pšenice, žito, oves, ječmen, rýže, kukuřice, čirok, proso, pohanka a amarant] - viz amarant, lepek, mouka, obilniny, otruby, pukance, seitan, vejražka, zrniny |
čirok | obilnina teplých oblasti, kaoliang, sorgo - viz obilniny |
obilí | obilky/ zrna v klasech [klasy/ klásky setba obilí/ výsev/ rozsévat/ -ač, sít/ sečka sklizeň/ žně. sekačka [snopy/ mandele], samovaz/ kombajn obilní výmlat - cepy, mlátička plevy, sláma/ slaměný, stoh/ stodola sýpka/ špejchar/ obilnice/ silo] - viz obilniny |
pícniny | rostoucí jedno- i víceleté plodiny z orné půdy či trv. porostů/ luk k přípravě krmení/ píce - na žír, sklad i siláž [1. obilniny - oves, ječmen, kukuřice, proso 2. luskoviny - bob, hrách, peluška, sója, lupina 3. směsky -kapusta, slunečnice, řepka, hořčice, sléz, pohanka, jeteloviny, vojtěškotrávy, lucina 4. seno a sláma 5. okopaniny – brambory, řepa, tuřín, vodnice 6. pastva luk a strání dom. zvířaty [ovce, krávy, koně, kozy, husy ap.] - viz futr, obrok, směska |
potraviny | látky určené k jídlu/ pro výživu lidí dělí se na poživatiny [maso, mléko, vejce, obilniny, luštěniny, zelenina, ovoce, tuky, cukr a voda] a pochutiny zvýrazňující chuť, vůni či barvu jídel [koření/ esence, jedlé houby, hořčice, kečup, ocet, káva, kakao, čaj ap.] drogy ani léky sem nepatří |
rejže | rýže, obilnina [„být v rejži“ = prohrát] - viz burizony, obilniny, rejžovat, suši |