Počet nalezených zmínek: 1
vitaminy | nízkomolekulární látky nezbytné pro život [v lidském organismu mají funkci katalyzátorů biochemických reakcí] - viz katalyzátor, BIOpotraviny |
česnek | (Allium sativum) hlízovitá zelenina, univerzální všelék [antibiotikum, antiparazitum a antivir, desinfektum, snižuje cholesterol a krevní tlak, protinádorovýlék, zvyšuje imunitu, bohatý na minerály a vitaminy, podpora hojení, srdce a čist. cév, zlepš. trávení, potenci, paměť a následky stresu, odpuzuje hmyz,odstr. bradavice, brání tvorbě sraženin, plísní, chrání před nachlazením a nem. dých. cest, podporuje sebeničení buněk, oddaluje srd. infarkt a mozk. mrtvici,odstr. bolesti hlavy, čistí zrak, omlaz. vnitř. orgány, prodluž. život také se použ. česn. tinktury, octa, sirupu, oleje, koupelí, masáží, aj.] - viz léčitelství |
fortifikace | hraniční aj., vnější opevnění/ pevnosti, šance, valy, hradby obohacování potravin vitaminy, bílkovinami, vlákninou - viz barbakan, vitaminy |
chřest | nízkokalorická dietní zelenina bohatá na vitaminy [proti nemocem ledvin, moč. měchýře, žlučníku, jater, krev. oběhu, nervů, bolestem zad aj.] |
maso | druhy masa: hovězí, vepřové, skopové, koňské, kuřecí [kur; též králík, husa, kachna, holub, krůta/ krocan], zvěřina [divočák, jelen, srnec, daněk, muflon; též zajíc, bažant, koroptev, sluka, tetřev] Hovězí maso je velmi hodnotné, s vysokým obsahem aminokyselin, železa a vitamínu B2 telecí maso je libové a lehce stravitelné Do skopového se řadí maso beraní, ovčí, jehněčí, kozí a kůzlečí Jehněčí a kůzlečí maso je stejně kvalitní jako telecí Vepřové maso má proti hovězímu vyšší obsah tuku a energetickou hodnotu, ale jen 2 % lipidů Zvěřina je výživná, lehce stravitelná s charakt. vůni a chutí, má minimum tuku Kuřecí maso z mláďat kura domácího je spíše dietní [nejrozšířenější druh masa na světě]; podobné je i maso králičí a ptačí Rybí maso má více živin než jiná masa [bílkoviny/ vitaminy/ jód/ rybí tuk a další]; snižuje riziko nemocí srdce, očí a mozku - viz skot, brojlery, skopec |
mošt | zcezená šťáva vzniklá lisováním nebo ohříváním jablečných aj. ovocných stroužků [obsahuje vitaminy, cukry, pektiny a antioxidanty] - viz burčák |
pistácie | asijský druh ořechu [jedlý zelený pukavý ořech obsahující fytosteroly, vitaminy a minerály, užívaný v potravinářství je hořlavý a výbušný] |
slivoně | obsahují vitaminy [skup. A, B, E], minerály [draslík, železo, jód, měď a zinek], kys. listovou a kumariny [všeho s mírou při obezitě!] |
topinambur | (hlíznatý druh slunečnice) potravina obsahující inulin, vitaminy A, B1, B2, C a D + nerostné látky, vhodná pro diabetiky - viz vitaminy |
živiny | látky nezbytné k udržení života voda, vzduch, vitální prostředí [vitalita - živost jídlo, strava, potrava/ -iny, vitaminy ... nutricita - nutriční hodnota] |