boršč | klas. rus. pokrm [hovězí vývar s masem, brambory, zelí, červ. řepa, r. protlak, mrkev, cibule, česnek, zakys. smetana, b. list, kopr, petrželka, pepř a sůl, olej] |
maně, maní | bezděky, náhodně, mimoděk/ -čně za-/ u-/ manout [usmyslet si, vymyslet cosi na koho] mana = pokrm z nebe [z bible] man/ -ík = muž/ pomocník |
musaka | řecký pokrm [vrstvy - brambory, dušené mleté maso s cibulí a česnekem, lilek, rajčata a bešamel. omáčka různé varianty] |
oko | orgán zraku horské jezírko pytlácká nástraha volské o. = vaječný pokrm křivý o. [„z Kašparovy krávy“] - viz katarakta, makula, opacita |
oplatka | (vafle, pišingry) pokrm z netučného nekvaš. tenkého těsta s tlačeným vzorerm, většinou řezy z více vrstev, slepené sladkou náplní, i jako zmrzlinový pohárek |
pikantní | jemný, dráždivý, pichlavý, ostrý, štiplavý, řízný, perný, zajímavý, smyslný [nejen pokrm/ pití, ale i intim. situace] pikantnost - viz delikatesa |
pršut | nasolené a dlouho sušené vepřové maso [staroitalský pokrm - pochoutka k vínu] |
pudink | (puding) rosolovitý pokrm ze škrob. moučky a mléka vařený ve vodní lázni - viz gel |
uklohnit | (slang.) neuměle připravit (jídlo) uklohnit = uvařit, usmažit, upéct, ukuchtit, připravit jídlo/ krmi/ pokrm/ stravu - viz žrádlo, potrava, menáž |