Počet nalezených zmínek: 1
ocet | 1. zásaditá potravinářská přísada a konzervační činidlo, obsahující kyselinu octovou v koncentraci od 4 do 18 % 2. u žen: zbýt na ocet = neprovdát se |
koření | jídelní ochucovadla: Anýz, Badyán, Bazalka, Bobkový list, suš. Cibule a Česnek, Fenykl, Hořčice, Hřebíček, Chilli, Jalovec, Kardamom, Šafrán, Kari, Kmín, Koriandr, Kurkuma, Majoránka, Muškátový ořech/ květ, Nové koření, Oregano, Paprika sladká/ pálivá, Pepř černý/ bílý/ zelený, Petrželová nať, Rozmarýn, Řebříček, Saturejka, Skořice, Tymián, Zázvor, aj., a kromě nich také ocet, tresti, směsi, omáčky, soli, sladidla ap. kořenit = dodat chuti vykořenit = likvidovat - viz kořenka |
kyselo, kyselky | hustá polévka/ strava chudých [brambory, chleb. kvásek, houby, ocet a další ochucovadla] - viz žebradlo |
potraviny | látky určené k jídlu/ pro výživu lidí dělí se na poživatiny [maso, mléko, vejce, obilniny, luštěniny, zelenina, ovoce, tuky, cukr a voda] a pochutiny zvýrazňující chuť, vůni či barvu jídel [koření/ esence, jedlé houby, hořčice, kečup, ocet, káva, kakao, čaj ap.] drogy ani léky sem nepatří |
syřidlo | látka obsahující kyselinu mléčnou, užívaná k vysrážení tvarohu z mléka místo s. lze užít vinný ocet, citr. šťávu aj. - viz sýr, siřiště |